SP na konferencii v Kyjeve ( Intermarium )

7. júla. 2016 o 23:58 | Kategória: Akcie, Iné, Zahraničné udalosti, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na SP na konferencii v Kyjeve ( Intermarium )

13549052_933248280117977_1858048860_o

V dňoch 2-3.7.2016 sa konala konferencia v Ukrajinskom Kyjeve na tému Intermarium. Dostali sme pozvánku a s veľkým očakávaním sme pozvanie
prijali. Akciu organizovali naši kamaráti z civilného oddielu Azov. Konferencia sa týkala geopolitiky a hlavne budúcnosti Európy.

Do Kyjeva sme dorazili z predstihom už v piatok popoludní. Voľný čas sme venovali prechádzke po hlavnom meste Ukrajiny. Navštíviť sme museli samozrejme aj slávny Majdan – námestie, kde vypukla ukrajinská revolúcia. Z našich „alternatívnych médií“ sa môžeme dozvedieť, že na Ukrajine sa ujali vlády fašisti a ukrajinské ulice zdobia portréty Adolfa Hitlera, či vlajky so svastikami a fašisti bijú ľudí na ulici. Všetko sú to bludy milovníkov Putina. Vlády na Ukrajine sa totiž ujali tí istí sionisti, ktorí vládnu i na Západe, či u nás. Po rozhovoroch s ľuďmi bolo badať, že nie sú spokojní so súčasnou situáciou a dúfajú, že nastane druhý Majdan, ktorý oslobodí Ukrajinu od východného, či západného imperializmu. Pri prechádzke ulicami Kyjeva sme ale napriek tomu stretávali množstvo usmiatych ľudí, ktorí sa zabávali rovnako, ako my u nás. Bol totiž piatok večer. Prekvapilo nás, že vôbec nebola badať žiadna kríza, žiadny pocit strachu. Stretli sme množstvo turistov z celého sveta.

Na Majdane bolo množstvo ľudí. Ľudia stále využívajú toto miesto ako akési kultúrne centrum, kde sa stretávajú, vystupujú pouliční umelci a podobne. Povyše námestia boli umiestnené rôzne pamätníky padlých, ktorých zabil Janukovyčov režim počas ukrajinskej revolúcie. Silné emócie u nás vyvolalo hlavne miesto, na ktorom bolo zastrelených najviac Ukrajincov, vedľa hotela Ukrajina. Na stromoch sú stále vidieť stopy po guľkách, ktoré po bezbranných ľuďoch strieľali Jamukovyčovi ozbrojenci. Tlačili sa nám slzy do očí, keď sme videli tváre zavraždených ľudí. Mladí ľudia, starí ľudia, ženy… Tí všetci padli za lepšiu budúcnosť Ukrajiny. „Kto zo Slovákov by sa dnes proti puškám postavil s holými rukami?“ Pýtali sme sa samých seba. O to smutnejšie je to preto, lebo títo ľudia sú mnohými ľuďmi špinení a očierňovaní ako akýsi americkí agenti a podobne. Len zbabelec dokáže takúto vetu vypustiť z úst. Oni nesedeli doma a neschovávali sa, oni šli do ulíc bojovať proti zhnitému režimu a ich láska k svojmu národu a vlasti bola taká silná, že obetovali i svoje životy. To, ako nakoniec skončila revolúcia, to by si neželali, ale nemôžu za to. Takýchto ľudí si treba ctiť. Preto sme si aj my uctili minútou ticha nebeskú stotinu i všetkých bojovníkov, ktorí položili svoj život za Ukrajinu a jej nezávislosť.

V sobotu sa konala očakávaná konferencia. Konala sa v jednom kyjevskom hoteli. Ako sme už písali vyššie, konferenciu organizoval civilný oddiel Azov. Spočiatku Azov vznikol ako dobrovoľnícky vojenský batalión, ktorý bojoval na východe Ukrajiny proti boľševickým separatistom. Časom sa z neho stal pluk a vytvorila sa i civilná zložka, ktorá má na starosti civilné aktivity ako organizovanie športových akcií, výchovu mládeže, kultúrne, či osvetové akcie.

Konferencie sa zúčastnili delegácie z Estónska, Lotyšska, Litvy, Poľska, Gruzínska, Chorvátska, Bieloruska, Rumunska, Ruska a samozrejme aj my, zástupcovia Slovenska. Konferencia pojednávala o budúcnosti Európy a o geopolitickom projekte s názvom Intermarium. Tento projekt má za cieľ spojiť štáty baltského a čiernomorského regiónu a centrálnej Európy do spoločenstva. Vytvorila by sa tak alternatíva k Európskej únii i k Eurázijskej únii, ktorú sa snaží vybudovať ruský prezident Putin a jeho vláda. Vznikol by tak silný blok, ktorý by sa dokázal postaviť východnému i západnému imperializmu. Štáty by boli spojenectvo nezávislých suverénnych štátov, ktoré by navzájom spolupracovali na poli obrany, hospodárstva a energetiky.

Konferencia bola rozdelená do troch pracovných častí. Úvodné slovo si zobral Andrij Biletskij, prvý veliteľ regimentu Azov a zároveň i poslanec ukrajinského parlamentu, ktorý privítal účastníkov. Ako ďalší si zobral slovo Mykola Kravčenko, ktorý bližšie predstavil projekt Intermarium. Prvá pracovná časť sa venovala spolupráci na poli obrany. O tejto téme prednášali odborníci ako Andrij Djačenko, major Národnej gardy Ukrajiny, Giorgi Kuparašvili, plukovník Gruzínskych ozbrojených síl a hlava Školy vojenských veliteľov Jevgena Konovaľca, ktorú vytvoril Azov. Ďalej v tejto časti vystúpili Veiko Spolitis z Lotyšska, poslanec lotyšského parlamentu a Olexandr Maslak, expert z analytickej skupiny Rubicon. V druhej časti, ktorá bola venovaná spolupráci na poli ekonómie a energetiky vystúpili Mariusz Patey, poradca ministra zdravia Poľska, Zmicier Mickiewicz z Bieloruska, expert z portálu Belarus security blog.  V tretej časti vystúpili Gintaré Narkevičiuté z Litvy, Taras Osaulenko, poslanec parlamentu Ukrajiny, Leo Marič z Chorvátska, novinár z portálu sloboda.hr, Olena Semenjaka tajomníčka civilného oddielu Azov, Eduard Jurčenko, profesor filozofie na na Národnej univerzite a Svjatoslav Višinski, mediálny expert z Ukrajiny.

Konferencia bola veľmi zaujímavá a podnetná. S jej obsahom sme sa úplne stotožnili, preto sme sa rozhodli, že budeme pracovať na tomto projekte. Počas konferencie, prestávok sme diskutovali s kamarátmi z rôznych krajín a získali sme množstvo kontaktov. Pre zaujímavosť pre tých, ktorí si myslia, že Ukrajinci nenávidia Rusov spomeniem, že na konferencii participovala i ruská organizácia Ruské centrum (Ruskij center), ktorá na Ukrajine pôsobí v exile, pretože Putin ich doma v Rusku prenasleduje. I v samotnom Azove bojuje mnoho Rusov. Na konferencii sme získali však i niečo oveľa cennejšie. A to je zbraň! Zbraň proti tým, ktorí tvrdia, že nacionalisti nemajú riešenie, keď sa EÚ rozpadne, alebo z nej vystúpime. Intermarium je tou zbraňou a zároveň i riešením krízy. Mali sme i separátne stretnutie s bojovníkmi z Azova, kde sme ich oboznámili so situáciou na slovenskej nacionalistickej scéne. Boli veľmi prekvapení, keď sme im popísali bludy, ktoré sa o nich na Slovensku šíria.

Myslíme si, že jeden krát vidieť je viac ako tisíc krát počuť. Na Ukrajinu sme nešli iba kvôli konferencii, ale najmä kvôli bludom a mýtom, ktoré vznikajú o nacionalistoch z Ukrajiny. Všetko sú to nezmysly. Získali sme odpovede na otázky, získali sme dobrých priateľov a spolubojovníkov v budúcej vojne o prežitie Európy.

Sláva Ukrajine! Na stráž!


Entries a komentáre feeds.