Židia a ich pôvod… Izraelský bestseller láme národné tabu

22. októbra. 2008 o 18:19 | Kategória: Sionizmus, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Židia a ich pôvod… Izraelský bestseller láme národné tabu

Nikto nie je väčšmi prekvapený, ako Šlomo Sand faktom, že jeho akademická práca sa už 19 týždňov drží na najvyššom mieste v rebríčku bestsellerov a že ten úspech sa dostavil napriek tomu, že v knihe spochybňuje najväčšie izraelské tabu.

Dr. Šlomo Sand hovorí, že židia ako národ, to je len mýtus, vymyslený pred viac než jedným storočím, hoci potrebu tohto národa mať tiež svoje bezpečné útočisko, použili pôvodne na ospravedlnenie založenia štátu Izrael.

Dr. Sand, ktorý je odborníkom na európske dejiny na tel-avivskej univerzite, sa vo svojom diele odvoláva na rozsiahly historický a archeologický výskum, ktorý nielenže podporuje tieto jeho tvrdenia, ale aj niekoľko iných, rovnako kontroverzných. Tvrdí napríklad, že židov nikdy nevyhnali zo Svätej zeme; že väčšina súčasných židov nemá žiadnu historickú spojitosť so zemou zvanou Izrael a že jediným politickým riešením konfliktu krajiny s Palestíncami je zrušenie židovského štátu. A zdá sa, že úspech, ktorý kniha “Kedy a ako vymysleli židovské obyvateľstvo” zožína teraz v Izraeli, sa rozšíri do celého sveta. Minulý mesiac vyšla vo francúzštine a predáva sa tak rýchlo, že už museli prísť s troma vydaniami.

A prekladajú ju aj do desiatok ďalších jazykov, vrátane arabčiny a angličtiny. Ale autor predpokladá, že kniha bude mať veľké ťažkosti v prípade izraelskej loby, keď ju preložia do angličtiny a na budúci rok ju v Spojených štátoch vydá nakladateľstvo Verso. Izraelčania sú však prinajmenšom zvedaví na jeho argumentáciu. Tom Segev, jeden z popredných izraelských novinárov ju označil za “fascinujúcu a vyzývavú”.
Hlavným argumentom dr. Sandsa je, že židia sami seba pred viac než storočím pokladali za židov len na základe náboženstva, ktoré vyznávali. Ale na prelome 20. storočia sa proti tomuto chápaniu postavili sionistickí židia a tí začali vytvárať národné dejiny tým, že vymysleli ideu existencie židov ako istého druhu obyvateľstva, bez spojitosti s náboženstvom.

Takisto sionistická idea, že židia sa musia vrátiť do prisľúbenej zeme, bola pôvodne judaizmu cudzia. Autor píše: “Sionizmus zmenil pojem Jeruzalema. Posvätné miesta sa predtým chápali ako miesta, po ktorých možno túžiť, nie v nich žiť. Židia sa dvetisíc rokov držali ďaleko od Jeruzalema nie preto, že by sa nemohli vrátiť, ale preto, že ich náboženstvo im zakazovalo vrátiť sa skôr, než sa zjaví mesiáš.”

Najviac bol prekvapený, keď počas výskumu hľadal archeologické dôkazy z biblickej éry. “Mňa nevychovávali ako sionistu, ale pritom som, ako všetci Izraelčania, pokladal za samozrejmé, že židia žili v Judei, odkiaľ ich v roku 70 n. l. vyhnali Rimania. Ale keď som začal skúmať dôkazy zistil som, že kráľovstvo Dávida a Šalamúna je len legenda. To sa rovnako týka exilu. Židovstvo nemôžete vysvetľovať bez exilu. Ale keď som chcel študovat dejiny, popisujúce udalosti toho exilu, nemohol som o nich nájsť ani zmienku. Ani len jednu jedinú. A to preto, lebo Rimania obyvateľstvo nevyháňali. Židia v Palestíne boli zväčša roľníkmi a všetky dôkazy svedčia o tom, že v tej zemi aj zostali.”

Oveľa pravdepodobnejšia je podľa neho alternatívna teória: exil je len mýtus, presadzovaný prvými kresťanmi preto, aby židov získali pre svoju vieru. “Kresťania si želali, aby nasledujúce pokolenia židov verili, že ich predkov vyhnali v rámci trestu božieho. Ak tu ale nebolo vyhnania, tak prečo sa židia roztrúsili po svetepred vznikom izraelského štátu, ktorý ich potom začal povzbudzovať, aby sa ´vrátili?”

Dr. Sand hovorí, že počas storočí tesne pred a po kresťanskej ére bol judaizmus pokrsťujúcim náboženstvom, bažiacim po nových veriacich. “To sa spomína vo vtedajšej rímskej literatpúre.” Takže židia sa pohýnali do iných oblastí kvôli hľadaniu nových pokrstencov – zvlášť v Jemene a medzi berberskými kmeňmi Severnej Afriky. O storočia neskôr prestúpilo na židovskú vieru hromadne obyvateľstvo chazarského kráľovstva, ktoré sa vtedy nachádzalo na území dnešného južného Ruska a dnes tvorí genézu Aškenázi židov v Strednej a Východnej Európe.

Dr. Sand poukazuje na čudný stav popierania, v akom dnes žije väčšina židov, poznamenávajúc, že tlač sa nedávno zoširoka venovala archeologickému nálezu hlavného mesta chazarského kráľovstva v blízkosti Kaspického mora. Ynet -web stránka izraelského najpopulárnejšieho denníka Yodioth Ahronoth – správu uverejnila pod titulkom: “Ruskí archeológovia nachádzajú dávno stratené židovské hlavné mesto.” Ale ani jeden denník nebral do úvahy význam toho nálezu pre štandardné vysvetľovanie židovských dejín.

Dr. Sand si ďalej kladie otázku: “Ak židia zo Svätej zeme nikdy neodišli, čo sa s nimi stalo? Toto sa síce neučí v izraelských školách, ale väčšina skorých sionistických predstaviteľov, vrátane Davida Ben Guriona, bola presvedčená, že potomkami pôvodných židov sú práve Palestínci. Židia neskôr prestúpili na islam.” …

Jonathan Cook, Information Clearing House: “Israeli bestseller Breaks National Taboo”
http://www.thetruthseeker.co.uk/article.asp?ID=9527

Zdroj: prop.sk


Entries a komentáre feeds.