Ekoprojekt Oravská priehrada 2013

16. júna. 2013 o 22:04 | Kategória: Akcie, Domáce udalosti | Komentáre vypnuté na Ekoprojekt Oravská priehrada 2013

CIMG644815.6.2013 sme sa spolu s našimi bratmi z Oravskej stráže stretli v Námestove na brehoch Oravskej priehrady, aby sme spoločne vyčistili ďalší z kúskov nášho krásneho slovenského kraja. Počasie, ktoré nám dažďom prekazilo prvý plánovaný termín nášho ekoprojektu na Oravskej priehrade, sa tentoraz posnažilo a všetci sme boli nesmierne radi, že  nás do nového dňa vítalo žiarivé slnko. Stretli sme sa v Námestove o 9:00. Po privítaní sme sa dohodli, kde konkrétne začneme, nakoľko bola hladina priehrady dosť vysoká a viacero častí brehu, ktoré sme plánovali upratať bolo stále pod vodou. Dlho sme však neotáľali a začali sme od prvého prístupného miesta.

Tentoraz nám šlo zbieranie o čosi pomalšie, pretože sme sa museli niektorými časťami opatrne prebrodiť či naháňať plávajúci odpad na hladine, avšak slnko nám ku práci pekne svietilo, v kolektíve vládol veselý a družný duch, preto nebol dôvod na to, aby sa nám vytratil úsmev z tváre.  Keď už sa nám nedalo kvôli vysokej hladine ďalej pokračovať  v blízkosti vody, presunuli sme sa trochu ďalej a pobrali sme sa robiť poriadky v lesíku, ktorý priehradu obklopuje. Práca nám šla od ruky a preto sme sa po vyčistení okolia rozhodli, že sa ešte presunieme do blízkeho mesta Tvrdošín, kde sme upratali okolie starého futbalového ihriska, ktoré po presunutí profesionálneho futbalu na nové ihrisko využívajú rodiny s deťmi, či mladí ľudia na rôzne posedenia, šport či inú rekreáciu. Samozrejme nájdu sa jedinci, ktorým je zaťažko odniesť so sebou to, čo doniesli, preto i tu sme našli dosť rôznorodého odpadu. Pevne veríme, že miesta, ktoré sme vyčistili, čo najdlhšie vydržia čisté a ľudia ich okamžite obratom neznečistia.

Nepoznám krajšie miesto na oddych, akým je malebná príroda Slovenska. Je na každom z nás, či sa pridáme k tým, čo odpadky do prírody odhadzujú, alebo tým, čo ich pri akejkoľvek príležitosti zdvihnú a odhodia tam, kde skutočne patria. Neskúšajme akú má príroda silu a koľko toho vlastne vydrží, namiesto toho ju chráňme a užívajme si jej krásu, ktorou nás za to odmení.

SP


Entries a komentáre feeds.