Čistenie turistických chodníkov, Zvolen

7. mája. 2013 o 21:17 | Kategória: Akcie, Domáce udalosti | Komentáre vypnuté na Čistenie turistických chodníkov, Zvolen

SAM_2479V nedeľu, 5. mája 2013, sa vo Zvolene uskutočnila prvá z rady pripravovaných eko-aktivít, ktorých splnenie si naša miestna organizácia vytýčila na tohtoročnú jar. Bolo ňou čistenie turistických chodníkov a ich okolia na trase Červený medokýš – sedlo Vráta a Pustý hrad. Naša cesta začala pod Pustým hradom na malom parkovisku, odkiaľ sme sa vydali k minerálnemu prameňu Červený medokýš. Po hrôzostrašnom pohľade na cigánsku bytovku a jej obyvateľov na sídlisku Balkán sa nám naskytol nádherný pohľad na chatovú oblasť Červený medokýš, ktorá bola v zreteľnom kontraste so „špinavou“ mestskou kultúrou, ktorá je vzdialená len pár minút cesty. Minerálny prameň sa nachádza iba niekoľko desiatok metrov od chatiek a odbočky na sedlo Vráta, takže nám menšia zachádzka na občerstvenie sa prírodnou minerálnou vodou nerobila najmenší problém.
Následne sme sa presunuli na turistický chodník, ktorý ústil na sedle Vráta. Tento úsek bol zrejme najviac zasiahnutý ľudskou nedbanlivosťou. Svedčilo o tom množstvo (nielen) PET fliaš, ktoré sa povaľovali na zemi. Evidentne nie všetci ľudia, ktorí majú vzťah k rekreačnej turistike, majú vzťah aj k samotnej prírode. Zo sedla Vráta sme sa vydali smerom na sedlo Veľký vrch, odkiaľ sme  sa cez poľovnícky revír dostali priamo pod Pustý hrad, približne trištvrte hodinu cesty od vrcholu. Samotný Pustý hrad nebol nakoniec ani zďaleka tak „pustý“, ako sme očakávali. Do tohto najväčšieho hradného komplexu v strednej Európe si víkendový deň prišli spríjemniť desiatky ľudí. Po vyzbieraní voľne pohodených odpadkov, vychutnaní výhľadu i samotného hradu, a po skonzumovaní špekáčikov pripravených na ohni, sme sa s dobrým pocitom vrátili späť k parkovisku a vyčerpaní sme vycestovali do našich domovov.

            Slovenská pospolitosť teda opäť ukázala nielen záľubu v turistike, ale aj to, že jej naša príroda nie je ľahostajná, a že zachovanie tejto krásy pre budúce generácie pokladáme za dôležité.

 MO SP Stred


Entries a komentáre feeds.