Zlaté Moravce – Bili nás konármi, boxermi aj obuškami

2. januára. 2012 o 16:34 | Kategória: Cigánsky problém | Komentáre vypnuté na Zlaté Moravce – Bili nás konármi, boxermi aj obuškami

    Zlaté Moravce sú dlhodobo terorizované neprispôsobivými cigánmi. Ľudia z tohto mesta žiadajú o pomoc. Tento problém sa naplno ukázal 1.1.2012 cez silvestrovské oslavy tesne po polnoci. Na Robotníckej ulici v Zlatých Moravciach sa totiž konal cigánsky ples na oslavu nového roku. Mladí ľudia, ktorí smerovali na diskotéku okolo budovy, kde sa tento ples konal netušili, že sa stanú obeťami teroru, ktorý sa im na dlhú dobu vryje do pamäti. Netušili, že ich niekto bude biť v ich vlastnom meste.

   Skupina mladých ľudí sa rozhodla, že vyrazí do mesta na miestnu diskotéku, kde oslávia príchod nového roka. Je tesne po polnoci, keď prechádzajú okolo budovy, kde prebieha cigánsky ples. Početná skupina cigánov stojí vonku pred budovou a hlučne sa zabáva. Hádžu petardy po okoloidúcich a všemožne ich ohrozujú a vykrikujú hanlivé výrazy na adresu okoloidúcich. Niekto z okoloidúcich ich požiada, aby nehádzali petardy po ľuďoch, že môžu niekoho zraniť. Táto “drzosť” vyprovokuje neopísateľnú agresiu zo strany cigánskych násilníkov. Napadnú skupinku ľudí, ktorá prechádzala okolo. Trhajú konáre z neďalekých stromov, zvnútra sály si prinášajú ešte ďalšie zbrane i ďalších násilníkov. Napadnutí uvádzajú, že ich napadol 150-členný dav cigánov. Napádali každého, kto šiel okolo, či postával pri neďalekej diskotéke, kto bol biely. Ľudí bili konármi, boxermi a obuškami. Bili aj ľudí, ktorí sa kryli na zemi, zbesilo do nich kopali a bili ich palicami. Výpoveď napadnutého: “Bili ma konárom, ktorý zlomili o moju hlavu, ako ma bili. Týmto zlomeným konárom potom pichli kamaráta do brucha preto, lebo ma bránil.” Niekto zavolal policajnú hliadku. Tu nasleduje ďalšie nemilé prekvapenie. Po príchode policajnej hliadky sa situácia neupokojuje. Hliadka nekoná, dokonca cigáni bijú ľudí ďalej, zatiaľ čo policajti sa prizerajú. Cigáni bijú aj dievčatá. Krvavým ľuďom sa nejakým zázračným spôsobom podarí ujsť do budovy neďalekej diskotéky, kam sa agresori tiež snažia dostať. Jeden z napadnutých mladíkov vybieha z budovy, aby oznámil, že jeho kamarát potrebuje pomoc, je celý od krvi a potrebuje záchranku, pretože upadá do bezvedomia. Na to príslušník policajného zboru dokope tohto mladíka a vulgárne mu vynadá, aby sa vrátil naspäť do budovy. Policajt sa tak skoro stal zodpovedným za smrť mladého človeka. Po príchode ďalších policajných hliadok už cigánska agresia ustala. Zranených potom ošetrovali na lekárskej pohotovosti. Dvaja napadnutí po útoku zistili, že im chýbajú aj peňaženky. Cigáni ich zbili a ťažko zranili a nakoniec aj okradli.

   Aká je bilancia toho, že cigáni lynčovali ľudí? Dobitých bolo asi 15 ľudí. Pohmoždeniny mali všetci napadnutí, štyria ľudia mali tržné zranenia na hlave, jedného museli hospitalizovať, pretože mal zlomenú lícnu kosť. Doba liečenia u tržných rán je 7-14 dní liečenia, mladík so zlomenou lícnou kosťou sa bude liečiť cca jeden až dva mesiace. Niektorí ľudia mali hlavy rozbité v zadnej časti, čo svedčí o tom, že mnohokrát boli napádaní odzadu. Telá napadnutých sú posiate modrinami a odreninami. A to nehovoriac o psychickej ujme, ktorú im násilníci spôsobili. Napadnutí sa bezmocne pýtajú: “Prečo sa máme báť chodiť večer von, prečo naše mesto patrí zločincom, prečo polícia nekoná tak, ako jej to ukladá zákon?  Je to pocit bezmoci a strachu.”

   Hneď ako sme sa dozvedeli, že sa stala táto udalosť, okamžite sme reagovali a navštívili sme poškodených. Poskytli sme im právne rady, ako podať trestné oznámenie, morálne sme ich podporili.  Na tomto prípade je zarážajúca najmä nečinnosť policajtov. To, že cigáni sú násilnícki a neštítia sa žiadnych trestných činov vieme. No to, že polícia, ktorá neplní to, čo jej ukladá zákon, čiže vlastne zákon porušuje je naozaj poburujúce. Situáciu budeme naďalej monitorovať a zvažujeme aj zorganizovať protest v Zlatých Moravciach, aby sme verejnosť upozornili na tento prípad, nakoľko nieje ojedinelý a nebol medializovaný. Ďalšie informácie o tomto prípade vám prinesieme neskôr. Dúfame, že v tomto prípade neplatí porekadlo: ako na nový rok, tak po celý rok. Budeme sa snažiť, aby to tak nebolo, aby obyvatelia Zlatých Moraviec žili v bezpečnom meste.


Entries a komentáre feeds.