Staroslovanské runy

8. decembra. 2009 o 17:49 | Kategória: Projekt Studnica | Komentáre vypnuté na Staroslovanské runy

Pred príchodom Cyrila a Metoda, v dobách predkresťanských, používali naši predkovia, rovnako ako mnohé iné európske národy runové písmo. Starí Germáni toto písmo nazývali vendic runic. Runové nápisy sa u starých Slovanov zachovali predovšetkým na modlách a na predmetoch náboženského významu.
Najvýznamnejší archeologický objav v tejto oblasti sa podaril na území dnešného Nemecka (kde kedysi sídlila vyspelá staroslovanská kultúra) v oblasti mesta Retra. Na nájdenej Perúnovej soške je staroslovanskými runami vyrytá motlitba „Percun Devve i ne ruse i v neman“ čo v preklade znamená „Parom, bože, nebi do nikoho“, na soške Belboga je vyryté „Licjevajam tim Bilbocg“ čo znamená „Znázorňujem týmto Belgboga“, na temene sošky Radegasta sú slová „Radegast“ a „Rjetra“, na obetnom tanieri Podagy je nápis „Podaga“ a na Černobogovej obetnej miske zas stojí „Cernebog“.

Existuje dochované dielo Traktát mnícha Chrabra “O písmenách” kde sa píše: “Slovieni dovtedy, kým boli ešte pohania, nemali knihy ani písmo a dorozumievali sa pomocou kresieb a zárezov.”

Veľmi zaujímavú hypotézu ohľadom slovanských rún spracoval Antonín Horák vo svojom diele „O Slovanech úplně jinak“, kde vyslovil domnienku, že staroslovanské runové nápisy vytesané do skaly na vrchu Velestúr sú staré tisíce rokov, pochádzajú z obdobia útlaku slovanského obyvateľstva ázijskými kočovníkmi a sú údajným dôkazom autochtónnosti Slovanov v Európe a stopou ukazujúcou na ich „holubičí“ poľnohospodársky spôsob života (snaha vykreslenie šľachty ako potomkov ázijských zabijakov a proletariátu ako potomkov mierumilovných Slovanov sa zrejme v danej dobe hodila). Dielo je určite v mnohom zaujímavé a stojí za prečítanie, hoci mnohé z tvrdení je nutné ďalej skúmať.


Svojou troškou do problematiky prispela aj publikácia Slovanská mythologie z roku 1924, vydaná J. Růžičkom, avšak taktiež nemožno túto prácu považovať za smerodajnú a overenú po každej stránke, čo jej však rozhodne neuberá na unikátnosti a zaujimavosti.

Bandera


Entries a komentáre feeds.