Report: České Budějovice

10. júla. 2013 o 23:36 | Kategória: Akcie, Zahraničné udalosti | Komentáre vypnuté na Report: České Budějovice

CB6.7. 2013 sa v Českých Budějoviciach konal protest namierený proti asociálnym cigánskym obyvateľom sídliska Máj, ktorí terorizujú svoje okolie. Na poslednú chvíľu sme sa rozhodli, že pôjdeme bratov Čechov podporiť osobne. Do Českých Budějovíc sme dorazili po jedenástich hodinách cesty. To, že tu dnes bude dusno sme pochopili už pred vjazdom do mesta, kde sme sa podrobili detailnej prehliadke. Asi o 15.00 sme dorazili na námestie Přemysla Otakara II. Nič, okrem pár desiatok tažkoodencov, “supertajných” policajtov a vrtuľníka nad našimi hlavami nenasvedčovalo tomu, že dnes budú České Budějovice dejiskom tvrdej proticigánskej demonštrácie. Pár minút po štvrtej hodine postávajú na námestí asi tri desiatky ľudí. Chvíľu to už vyzeralo, že akcia skončí fiaskom. Námestie sa však pomaly začalo zapĺňať. O piatej hodine účasť odhadujeme na viac ako osemsto ľudí. Masa sa pohla smerom k sídlisku Máj. Ťažkoodenci však zablokovali všetky cesty vedúce z námestia. Ľudí z námestia púšťajú von len po  jednotlivcoch, rovnako ako ľudí, ktorí evidentne nemali s demonštráciou nič spoločné. Na námestí ostáva ešte mnoho obkľúčených ľudí. Po cca jednej hodine sa dostávame von aj my, kedy zisťujeme, že široko-ďaleko už žiadneho policajta niet. V dave sa začína šíriť informácia, že na sídlisko Máj dorazili nespokojní občania a polícia ich rozháňa delobuchmi. Okamžite sa teda vydávame na Máj i my. Situácia tu naozaj vrie. Stovky demonštrantov sa snažia prejsť k cigánskej menšine, za čo sú odmenení bitkou obuškami a putami na rukách. Najviac však z davu vyčnievajú “super-tajní policajti”.  Zamiešajú sa do davu, kde vzápätí začnú zatýkať a brutálne biť demonštrantov.

dUnV4

Takýto postup polície je nie len brutálny, ale i nezákonný, nakoľko tajní policajti v civile neboli nijako označení ani sa neidentifikovali ako príslušníci polície, ale len začali okolo seba krvavý masaker teleskopickými obuškami a zatýkanie, na ktoré nemali oprávnenie. Brutalitou a ignorovaním platných zákonov Polícia ČR ukázala, že od totality sa praktiky veľmi nezmenili a ignorácia akýchkoľvek zákonov či brutalita sú im stále blízke. Bilancia je podľa médií 136 zatknutých a údajne 8 zranených.
Zvuky delobuchov utíchajú asi o ôsmej hodine. Ohlasy občanov na brutálne útoky zo strany policajtov však asi tak skoro neutíchnu. Na záver už len dodáme, že sme sa rozhodli podporiť aj protest v Ostrave, ktorý sa bude konať 24.8.2013.

Analýza brutálneho zásahu polície (autentické zábery) : 


Entries a komentáre feeds.