Rusko potvrdilo účasť na procese OSN o Kosove

26. októbra. 2009 o 17:10 | Kategória: Kosovo, Zahraničné udalosti | Komentáre vypnuté na Rusko potvrdilo účasť na procese OSN o Kosove

kosovo_240903_1_9Rusko za zúčastní na procese pred Súdnym dvorom OSN v Den Haagu, ktorý sa začne 1.decembra, pri ktorom sa má preskúmať vyhlásenie nezávislosti Kosova po právnej stránke.
To oznámil ruský hovorca ministerstva zahraničia Andrej Nesterenko vo štvrtok v Moskve. Rusko potvrdilo svoju pripravenosť k ďalším praktickým úsiliam, vypracovať právne nenapadnuteľné a spravodlivé riešenie kosovského sporu, povedal Nesterenko.
Srbská provincia Kosovo, ktorá od útoku NATO na vtedajšiu Juhosláviu v r. 1999 bola pod správou OSN, vyhlásila vo februári 2008 s podporou USA a vedúcich štátov EÚ svoju nezávislosť. Srbsko vyhlásilo, že stratu 15% svojho územia nebude nikdy akceptovať. Rusko -mocnosť OSN s právom veta vyhlásilo, že bude akceptovať len riešenie, ktoré bude so súhlasom Srbska. Doteraz bolo Kosovo ako nezávislý štát uznané viacej ako 60 zo 192 krajín OSN. Proti nezávislosti Kosova sú medzi inými aj Čína a India.
Z podnetu Srbska prijalo Valné zhromaždenie OSN pred jedným rokom rezolúciu, ktorou bol Súdny dvor OSN v Haagu vyzvaný, aby preskúmal jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova po právnej stránke. Rozhodnutie súdu však nemá mať žiadne záväzné následky. Belehrad však ráta s tým, že eventuálne negatívny posudok, by mohol napomôcť k novým rokovaniam o statuse kosovského regiónu.
Russland bestätigt Teilnahme an UN-Prozess zu Kosovo
http://de.rian.ru/world/20091022/123633642.html
MOSKVA, 22. október (RIA Novosti).


Entries a komentáre feeds.